sábado, 27 de enero de 2018

SEMINARI ROBÒTICA I NOVES TECNOLOGIES

El 20 de desembre vam començar un seminari 28314335 dins del curs de formació de l'escola .Va començar el 29 de novembre de 2017 i acbarà el 13 de juny de 2018.Son 30 hores presencials.Ja ens hem reunit el 10,17 i el 24 de gener.

El títol  del seminari és "Aplicació de la robòtica i noves tecnologies com a eines d’ ensenyament-aprenentatge".

A la primera sessió vam programar i seqüenciar les actuacions i les línees que volem portar endavant .També vam reflexionar sobre les competències digital que tenim i les que cal tindre per formar en la competència digital al nostres alumnes .A partir de http://www.escuela20.com/competencias-skills-habilidades/articulos-y-actualidad/las-33-competencias-digitales-que-todo-profesora-del-siglo-xxi-debiera-tener_2486_42_3979_0_1_in.html vam deduir quins aspectes tenim més fluixos a la nostra escola i en quin sentit tenim que anar.

També Pere Marqués ens fa un resum https://es.slideshare.net/peremarques/competencias-bsicas-de-lmbit-digital-a-primria

També vam valorar la infografia de https://gesvin.wordpress.com/2015/12/30/5-competencias-digitales-del-docente-del-siglo-xxi-infografia/
Hem de conèixer exactament el currículo vigent i el que fa referència a la competència digital.
http://www.educacionmediatica.es/comunicaciones/Eje%201/Almudena%20Alonso%20Ferreiro.pdf
i les activitats que podem fer http://www.educacontic.es/blog/actividades-para-desarrollar-la-competencia-digital-en-nuestras-aulas

Vam arribar a acords interessants com que tenim la necessitat d'escriure el que fem a cada nivell i reflectir-ho a la Programació General .Proposarem alguns canvis a les revisions trimestrals que fem de la Programació general del curs per adequar-la al que realment estem fent a les aules.

Actualment depen de la voluntarietat,capacitat digital e interés dels mestres tutors i no és un currículum "obligatòri".Vam tindre un debat fins a quin punt és obligatòri treballar robòtica .L'acord va ser que el punt d'obligació ho marquen els criteris d'èxit i que anem a buscar i fixar quins son els mínims que ens demana la normativa vigent.

A la segona sessió vam  valorar els beneficis,riscos i dificultats de l'ùs de la robòtica i tecnologìa com les ulleres de Realitat augmentada i els perills que els alumnes es poden trobar al fer un mal ús de la tecnologìa.

Vam arribar a un consens de les normes per a un bon ús de les noves tecnologies  tant a l'escola com a casa .

Per aquesta reflexió vam partir dels documents del Mooc (encara que estàn en castellà ).

  • Nuevas tecnologías de la información: problemas éticos fundamentales (aplicables a la VR). Un artículo en el que se examina el panorama de las nuevas tecnologías de la información, a partir de la identificación de los principales problemas que, desde el punto de vista ético, afectan a las comunidades de usuarios. 
  • Aspectos éticos de las TIC: la ética de la computación, Internet y la World Wide Web, por Luisa Montuschi. Un análisis en el que se revisan diversos aspectos de las TIC, y cómo éstas pueden afectar a las relaciones humanas, las instituciones sociales y a los principios morales básicos. (Aspectos extrapolables a la VR).
  • Hacia un código de ética para la educación virtual, basado en las cinco mentes del futuro (aplicable a la VR). Un artículo que explora un posible código de ética innovador, basado en la teoría de Howard Gardner acerca de las cinco mentes del futuro, y en el que se señalan las conductas esperadas para que alumnos y docentes puedan desarrollarlas en entornos virtuales de aprendizaje. 
Sobre ventajas y desventajas de la VR:
Sobre advertencias de salud en torno a la VR:



També ens vam acordar plantejar actuacions per a fer a les classes ja que podem controlar el seu ús a l'escola però  a casa només podem informar i son les famíliesles encarregades de portar endavant aquestes normes d'ús responable.

Vam valorar la posibilitat de fer arribar a les famílies més informació al voltantd'aquest tema de http://www.cac.cat/pfw_files/cma/Documents/Diptic_Consell_internet_CA.pdf

A la sessió n 3  hem revisat informació teòrica sobre l'ús de les noves tecnologies en educació i ús i abús de les tecnologies.També prevenció i detecció del ciberassetjament .A més a més els riscos i consells per l'ús de les xarxes socials.

http://familiaiescola.gencat.cat/ca/educar-creixer-en-familia/educacio-us-tecnologies/
Aquesta sessió va ser la més complicada ja que establir el ús que volem sobre les noves tecnologies és on s'obreix més visions diferents.Una visió és usar-les només com a ferramenta didàctica i altre com a contingut en sí mateix .
Per fi vam establir un consens on a vegades és només unaferramenta com quan total'escolafem un conte audiovisual per a Sant Jordi i utilitzem aplicacions per l'ipad que ens faciliten el prócés tècnic i altres és un contingut en sí mateix quan parlem d'on trobar informació,de la fiabilitat d'eixa informació i de com analitzar , crear nova informació i tornar a penjar a la xarxa aquesta nova per a que altres persones puguen modificar-les i quin tipus de llicències cal usar.

A la sessió 4 farem un cartell per aula amb una infografia amb les normes que hem consensuat entre tots .
http://faros.hsjdbcn.org/sites/default/files/decaleg-bones-practiques-tecnologia-digital-menors-internet.pdf

Acordem treballar aquestes normes mínimes a totes les aules i com intentar que es converteisquen en hàbits de conducta.També en aquest punt vam tindre diferències de criteri ja que no pensem igual sobre la moral een infantil com en els diferents cursos de primària.
A infantil les normes els marca l'adult encara que fent que els xiquets entenguen la necessitat de posar normes i als cursos de primària cada vegada més l'autoritat passa de l'adult a la autoconvenciment dels pròpis alumnes.

A la sessió n5 farem un seguiment de l'ús que fem de les tecnologies a infantil a la nostra escola i analitzarem si complim aquests 10 criteris d'ús responable de les tic.

Arribarem al consens de la necessitar de fer arribar als òrgans de l'escola CCP i Claustre aquesta decissió de replegar per escrit l'estat real de l´'ús de la tecnologia a l'escola.


A la sessió 6 farem el mateix però a primària.
Intentarem arribar a un consens mínim d'ús ja que portem varios cursos fent actuacions però no tenim reflectit tot el procés per escrit.Si tenim una línea innovadora a l'escola però no tenim una seqüència per cursos i nivells.








A la sessió 7 coneixerem i treballarem apps de Realitat virtual i analizarem alguns recursos del curs Mooc educalab referent a aquest aspecte https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=0PAVKH9-3Yk

Per veure vídeos 360 graus :
Algunas de estas fotografías pueden descargarse para su reutilización, pero siempre teniendo en cuenta los derechos de propiedad intelectual y los fines para los que utilicemos un determinado recurso:
  • Galería imágenes esféricas de Street View permite también, desde tu smartphone, la visión estereoscópica de fotografías 360.
  • Google Maps. Desde el PC, arrastra hasta un punto del mapa el muñequito amarillo que encontrarás en la parte inferior derecha de la pantalla. De este modo te aparecerán las fotografías esféricas disponibles de una determinada zona.
  • Facebook 360º. La opción de modo inmersivo solo está disponible para visores Gear VR u Oculus Rift, pero puedes explorar las fotos 360º desde el navegador de tu PC o smartphone
  • Flickr VR. Te permite explorar fotos en 360º desde el navegador de tu PC o smartphone. También dispone de una app específica.
  • VieWat360citiesYouVisit o Istreetview, otras plataformas que cuentan con amplia galería de fotos panorámicas.

A la 8 veurem i analitzarem Las funciones docentes en la escuela digita i las tecnologías emergentes https://www.youtube.com/watch?v=7cQObiBsNFI i valorarem el paper dels mestres en aquesta escola digital.

També veurem la part teòrica curricular de la competència digital abans de concretar amb ferramentes i apps concretes per aconseguir els criteris d'èxit.
 http://studylib.es/doc/95318/aportaciones-sobre-el-documento-puente--competencia-digital

http://www.proyectoatlantida.eu/wordpress/wp-content/uploads/2017/06/ANEXO-IV-Documentos-Puente-_Valencia.pdf


 













Acordem investigar i concretar les aplicacions que volem treballar per a que els alumnes puguen resoldre tasques digitalmment

A la 9 coneixerem apps de realitat augmentada i com usarla a la nostra escola


A la 10 coneixerem alguns usos de les tic ,especialment apps per desenvolupar la robótica des d'infantil a primària.El pensament computacional es pot iniciar a primària sempre associat al treball per projectes .
 Coneixer algunes experiències locals sobre robòtica.
 Conèixer les ofertes d'empreses de robots educatius per a escoles .
Tenim propostes graduades de diferents robots com:



Valorarem la possibilitat de treballar robòtica amb escornabot per al pròxim curs.
Aprendrem els tipus d'impresoras,el tipus d'archiu que podem imprimir amb la nostra impresora POLARD 3D i com poder canviar arxius d'altres tipus que trobem a internet al tipus d'arxiu que sí podem imprimir.
A l'escola tenim dos impresores POLAR i anem a anar aprenent gràcies al seminari d'aquest curs.






A la 11 i 12 tindrem un expert ingenier de robòtica que ens ajudarà a comprendre i conèixer alguns fonaments de robòtica que podem iniciar a infantil i primària .

Ja no dubtem dels  beneficis de treballar aquests aspectes a l'escola per millorar l'ensenyament i l'aprenentatge .



 












A la sessió 13 treballarem al voltant de la Realitat virtual i els continguts del curs del Mooc Educalab .
Coneixerem  La plataforma CoSpaces (concretamente CoSpaces Maker per crear escenaris de realitat virtual i l' app de CoSpaces per a iOS per a veure el que podem fer de forma immersiva .
Veurem:

No hay comentarios:

Publicar un comentario